Започна акция за спасяването на четиримесечно мече в района на Държавно

...
Започна акция за спасяването на четиримесечно мече в района на Държавно
Коментари Харесай

Спасяват мече край с. Кладница

Започна акция за спасяването на четиримесечно мече в региона на Държавно ловно стопанство Витошко-Студена, заяви шефът му инж. Дамян Дамянов.

Мечето евентуално се е отделило от майка си и е влезнало в двора на необитаема къща в село Кладница, където намерило заслон. Към 20 ч. нощес го намерили локални поданици към 20 ч. и подали сигнал, на който Дамянов и горски чиновници от предприятието реагирали незабавно. Мечето обаче се качило на оградата и по този начин се озовало върху близкия бор, т.е. на 15 метра над земята.



Горските чиновници алармирали в Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник, в полицията и пожарната, обадили се и в неправителствените организации " Четири лапи " и " Зелени Балкани " в търсене на помощ за превозването на животното до тяхната база. Осигурили и нужния периметър, с цел да не стресират мечето, само че не съумели да го смъкват преди рухването на нощта и институциите изтеглили хората си. Час и половина след среднощ обаче термокамерите за наблюдаване снимали по какъв начин животното слиза от дървото и потегля към гората.

Служители на „ ДЛС Витошко-Студена ” към този момент дежурят на място, с цел да проследят дали ще има наново явяване на мечето. Специалисти разясняват, че то не би могло да оцелее единствено, в случай че не успее да открие майка си. 

Броят на мечките на Витоша - част от екосистемата на планината - е над 15, като числеността им годишно се усилва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР